ଗୁଡ ଫର ଡାଇବେଟିସ ଲେଖାଥିବା ଜିନିଷ କିଣିବା ବେଳେ ହୋଇଯାଆନ୍ତୁ ସାବଧାନ
ଭଲ ଭାବରେ ଯାଞ୍ଚ କରନ୍ତୁ ପ୍ଯାକେଜରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ବିବରଣୀକୁ
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ: ଦେଶରେ ପାର୍ବଣ ଋତୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଯାଇଛି। ଏହି ପାର୍ବଣ ଋତୁରେ ମିଠର ଚାହିଦା ଭଳ ରହିଥାଏ। ହେଲେ କୋଭିଡ ପରଠାରୁ ଲୋକଙ୍କ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ଯ ଅବସ୍ଥା ବିଗିଡିଛି। ସ୍ବାସ୍ଥ୍ଯକୁ ନେଇ ସଚେତନ ହୋଇଛନ୍ତି। ମିଠା ଅର୍ଥାତ ସୁଗାର ଜାତୀୟ ଖାଦ୍ୟଠୁ ଦୂରେଇବା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଏହାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ମଧ୍ଯ ବଜରରେ ଲୋ- ସୁଗର ଓ ସୁଗର ଫ୍ରି ଜନିଷର ଚାହିଦା ବଢିବାରେ ଲାଗିଛି।
ଏଥିସହ ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ଡାଇବେଟିସ ରୋଗର କୌଣସି ସଠିକ୍ ଚିକିତ୍ସାର ସୂତ୍ର ବାହାରି ନାହିଁ । ତେଣୁ ଡାକ୍ତରମାନେ ଏହାକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ପାଇଁ କିଛି ତରିକା ବତାଇଛନ୍ତି । ଯଦି ଠିକ୍ ସମୟରେ ଏହାର ଚିକିତ୍ସା କରାନଯାଏ, ତେବେ ଏହା ଭୟଙ୍କର ବୀମାରୀ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ ।
ଭାରତରେ ଖାଦ୍ୟ ପଦାର୍ଥର ବଜାର ପ୍ରାୟ ୬୦ ହଜାର କୋଟି। ଏଥିରେ ଚିନିମୁକ୍ତ ଦ୍ରବ୍ୟର ଅଂଶ ୫୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ। ଏହି ଅଂଶ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାରେ ଲାଗୁଛି। ଯେଉଁଥିରେ ସୁଗର ଫ୍ରି, ଲୋ ସୁଗର ଓ ନୋ ଆଡେଡ ସୁଗର ଲେବଲ ରହୁଛି । ଉକ୍ତ ଜନିଷର ଚାଦିହା ବଢିବାରେ ଲାଗିଛି। ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରତି ଯତ୍ନବାନ ଥିବା ମିଠା ପ୍ରେମୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ଯରେ ଏହି ଜିନିଷ ଆଦ୍ରୁତ ଲାଭ କରୁଛି।
ଯଦି ଆପଣ କେବଳ ଏହି ଲେବଲଗୁଡିକୁ ଦେଖି ଜନିଷ କିଣୁଛନ୍ତି। ଆଉ ଭାବୁଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ମିଠା ଜାତୀୟ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକ ତୁମର କ୍ୟାଲୋରୀ ସ୍ତରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ନାହିଁ । ସୁଗରକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରଖିବ। ତେବେ ସାବଧାନ ହୋଇ ଯାଆନ୍ତୁ। କେବଳ ପ୍ୟାକେଜ୍ ଉତ୍ପାଦଗୁଡିକର ଲେବଲ୍ ଦେଖି କିଣନ୍ତୁ ନାହିଁ। ପ୍ୟାକେଜ୍ ଉପରେ ଦିଆଯାଇଥିବା ପୁଷ୍ଟିକର ସୂଚନାକୁ ଭଲ ଭାବରେ ଦେଖନ୍ତୁ ।
ଫୁଡ୍ ସେଫ୍ଟି ଆଣ୍ଡ ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ ଅଥରିଟି ଅଫ୍ ଇଣ୍ଡିଆ (FSSAI) କହିଛି ଯେ, ଲୋ ସୁଗାରର ଦାବି କେବଳ କରାଯାଇପାରିବ ଯେଉଁଥିରେ ୧୦୦ ଗ୍ରାମ ଓଜନର ଜିନିଷରେ ସୁଗରର ପରିମାଣ ୫ ଗ୍ରାମରୁ କମ୍ ଥିବ। ସୁଗର ଫ୍ରି ପାଇଁ ୧୦୦ ଗ୍ରାମ ଓଜନ ପ୍ରତି ଚିନି ପରିମାଣ ୦.୫ ଗ୍ରାମରୁ ଅଧିକ ହେବା ଉଚିତ୍ ନୁହେଁ। ହେଲେ କମ୍ପାନୀଗୁଡିକ ଯଦି ଏହି ନିୟମକୁ ପାଳନ କରୁ ନାହାନ୍ତି ତେବେ ଏହା ଶରୀର ପ୍ରିତ ହାନିକରକ ଅଟେ।